Kako bi se izgradila nova razvojna platforma koja će u kontekstu urbane tranzicije Rijeke preklopiti interese Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, tijekom ljeta 2018. osnovan je Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab. Riječ je o multidisciplinarnom istraživačkom, obrazovnom i produkcijskom centru. DeltaLab je potpuno drugačiji koncept organizacije koja okuplja arhitekte, dizajnere, inženjere, poduzetnike, sociologe, kulturologe, filozofe, umjetnike, aktiviste i mnoge druge, fokusirane na korisne kratkoročne i srednjoročne projekte u domeni prostora, kulture i umjetnosti, novih tehnologija i trendova, politika, itd.

Nedugo nakon osnivanja, DeltaLab je uz pomoć riječkog arhitekta Idisa Turata okupio niz arhitektonskih i dizajnerskih timova koji su dali svoj doprinos projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odnosno razvoju programskog pravca Slatko i slano. Riječ je o autorima poput Nikole Bašića (Morske orgulje u Zadru), 3LHD (Centar Zamet i Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci), Bevk Perović arhitekti (Studentski dom u Ljubljani), Dinka Peračića (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Damira Gamulina i Antuna Sevšeka (Memorijalna zbirka Lipa pamti), SKROZ (Kokošvaroš u Rakovu Potoku i Old Red Bus Station u Leedsu) i drugih.

Od 2019., s DeltaLabom je surađivalo i niz znanstvenika, stručnjaka i umjetnika iz Rijeke, Hrvatske i inozemstva, poput Deyana Sudjica (kustos i direktor Muzeja dizajna u Londonu), Vedrana Mimice (profesor urbanizma na Illinois Institute of Technology u Chicagu), Maroja Mrduljaša i Mije Roth (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Ide Križaj Leko i Gorane Stipeč Brlić (Društvo arhitekata Rijeka), Davora Miškovića (Drugo more) te Damira Martinovića Mrleta (glazbenik), Igora Eškinje (vizualni umjetnik), Igora Bezinovića (filmski redatelj), Nebojše Zelića (profesor filozofije), Velida Đekića (autor i istraživač) i brojnih drugih.

Uz istaknute pojedince, DeltaLab je ostvario suradnju i s raznim međunarodnim organizacijama poput centra ZK/U iz Berlina, međunarodne platforme CityToolBox, instituta ETH iz Zuricha, Veleposlanstva Kraljevine Danske u RH, Goethe-Instituta Kroatien, europske platforme za dizajn EIDD, muzeja MAO iz Ljubljane i sl., nacionalnim institucijama poput Muzeja grada Rijeke, Pomorskog i prirodoslovnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Državnog arhiva, Hrvatske radiotelevizije i sl., te s lokalnim organizacijama poput Sekcije mladih DAR-a, Urbanog separea, ReUsea, kazališne organizacije MALIK i drugih, kao i s nizom predstavnika iz privatnog sektora.

U 2020., DeltaLab je sa svojim partnerima producirao programski pravac Slatko i slano za Grad Rijeku i tvrtku Rijeka 2020, pri čemu se ističe osmišljavanje koncepta zgrade Export i velika multimedijalna izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada, te osmislio originalni koncept hrvatskog paviljona na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji za Ministarstvo kulture i medija RH. Osim navedenog, DeltaLab je pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH akreditirao i poslijediplomski specijalistički studij Urbani studiji, koji će kroz potpuno novi pristup obrazovanju, mlade stručnjake iz raznih područja i disciplina naučiti sagledavati grad iz više perspektiva – kroz arhitekturu i urbanizam, infrastrukturu i tehnologiju, filozofiju i sociologiju, kulturu i umjetnost.

Arhitekt nasuprot teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije.
Znanje smješteno između pragmatičnosti i idealizma.
Povjerenje u dijalog srodnih struka i različitih arhitektonskih pozicija.