18.12.2018.
IZLOŽBA DELTALAB PREDSTAVLJA SLATKO I SLANO / RIHUB
Autor: Ivan Dorotić

DeltaLab predstavlja Slatko i slano / Izložba RiHub / 19.  i 20. prosinca 2018.

U prostoru RiHuba u Rijeci, u sklopu pretprograma projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u srijedu u 19 sati otvorena je izložba “DeltaLab predstavlja Slatko i slano”.

Izložba premijerno prezentira aktivnosti programskog pravca “Slatko i slano” te predstavlja arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke, a ideje potpisuje 16 arhitektonskih timova. Pozvani da sudjeluju u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ovi su se stručnjaci bavili Rijekom kao gradom vječne mijene.

Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.

Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Izložbu su otvorili: voditelj programskog pravca Slatko i slano, riječki arhitekt dr.sc. Idis Turato, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnićte rektorica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Valja naglasiti da su autori predstavljenih arhitektonskih prijedloga istaknuti  te višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja. Svi su oni svojim dosadašnjim radom i uspješnim projektima dokazali kvalitetu, suvremenost izričaja i arhitektonski autoritet.

U okviru projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, kroz višemjesečni period radionica, kolaboracija i zajedničkih promišljanja s timovima DeltaLaba i pravca Slatko i Slano, ovi su uvaženi stručnjaci stvarali vizije za potencijalne nove scenarije korištenja izabranih lokacija.  U procesu rada bavili su se arhitektonskim i programskim istraživanjem riječke industrijske baštine, lučkih i obalnih područja te njihovih potencijala.

Idejni prijedlozi prenamjena postojećih prostora, osmišljeni paviljoni i strukture i novi način upotrebe pojedinih lokacija, zapravo predstavljaju cjelovitu viziju programskog pravca Slatko i slano.

Stvarnom realizacijom dijela ovih ideja pojedine će lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke. Ostale će ostati zalog za budućnost, idejni koncepti koji će se ostvarivati u razdobljima koja tek slijede.

Provoditelj projekta je DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam– novoosnovani program pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.

Autori prijedloga:

Damir Gamulin i Antun Sevšek, x3m, DeltaLab i Dječja kuća, BIRO, Ana Boljar i Ida Križaj Leko, SKROZ, Svjetlana Despot i Dinko Peračić, Iva Letilović i Igor Pedišić, Gorana Stipeč Brlić i Sekcija mladih DAR-a, Bevk Perović arhitekti, Katušić Kocbek arhitekti i Rožić arhitekti, STUDIO UP, 3LHD, Nikola Bašić, Tonči Čerina i Mia Roth Čerina te Platforma 9.81.

Organizator:

DeltaLab -Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

(Vedran Mimica, Idis Turato, Renato Stanković, Morana Matković, Ida Križaj Leko)

Kustos i voditelj programskog pravca Slatko i slano:

Idis Turato

Dizajn i vizualni identitet:
Leo Kirinčić i Tanja Modraković

Koncepcija izložbe:
Leo Kirinčić, Ida Križaj Leko, Morana Matković, Tanja Modraković

Voditelji komunikacije:

Bosnić+Dorotić

Fotografije lokacija:
Geoarheo i Neven Petrović

Partneri:
RIJEKA 2020 d.o.o.

Sveučilište u Rijeci

Grad Rijeka

Ministarstvo kulture RH

Primorsko-goranska županija

Print plakata:

Izrada reklama Pruša

DOGAĐANJA