17.01.2019.
IZLOŽBA DELTALAB PREDSTAVLJA SLATKO I SLANO / DAR
Autor: Ivan Dorotić

Nakon što je krajem 2018. premijerno predstavljena u prostorima riječkog RiHuba, u četvrtak 17. siječnja u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Rijeka otvorena je izložba DELTALAB PREDSTAVLJA SLATKO I SLANO. Riječ je o izložbi koja prezentira aktivnosti programskog pravca SLATKO I SLNO projekta RIJEKA 2020 EPK, predstavljajući javnosti arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Idejne prijedloge potpisuje 16 arhitektonsko-dizajnerskih timova. Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.  Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Autori predstavljenih arhitektonskih prijedloga istaknuti su i višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja. Svi su oni svojim dosadašnjim radom i uspješnim projektima dokazali kvalitetu, suvremenost izričaja i arhitektonski autoritet. U okviru projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, kroz višemjesečni period radionica, kolaboracija i zajedničkih promišljanja s timovima DeltaLaba i pravca Slatko i Slano, ovi su stručnjaci stvarali vizije za potencijalne nove scenarije korištenja izabranih lokacija.  U procesu rada bavili su se arhitektonskim i programskim istraživanjem riječke industrijske baštine, lučkih i obalnih područja te njihovih potencijala.

Idejni prijedlozi prenamjena postojećih prostora, osmišljeni paviljoni i strukture i novi način upotrebe pojedinih lokacija, zapravo predstavljaju cjelovitu viziju programskog pravca Slatko i slano. Stvarnom realizacijom dijela ovih ideja pojedine bi lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke. Ostale će ostati zalog za budućnost, idejni koncepti koji će se ostvarivati u razdobljima koja tek slijede.

Autori prijedloga: Damir Gamulin i Antun Sevšek, x3m, DeltaLab i Dječja kuća, BIRO, Ana Boljar i Ida Križaj Leko, SKROZ, Svjetlana Despot i Dinko Peračić, Iva Letilović i Igor Pedišić, Gorana Stipeč Brlić i Sekcija mladih DAR-a, Bevk Perović arhitekti, Katušić Kocbek arhitekti i Rožić arhitekti, STUDIO UP, 3LHD, Nikola Bašić, Tonči Čerina i Mia Roth Čerina te Platforma 9.81.

Organizator: DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

Kustos i voditelj programskog pravca Slatko i slano: Idis Turato

Dizajn i vizualni identitet: Leo Kirinčić i Tanja Modraković

Koncepcija izložbe: Leo Kirinčić, Ida Križaj Leko, Morana Matković, Tanja Modraković

Voditelji komunikacije: Bosnić+Dorotić

Fotografije lokacija: Geoarheo (Jurica Goričanec i Goran Skelac) i Neven Petrović

Partneri: RIJEKA 2020 d.o.o. / DAR – Društvo arhitekata Rijeka / Sveučilište u Rijeci / Grad Rijeka / Ministarstvo kulture RH / Primorsko-goranska županija

Print plakata: Izrada reklama Pruša

DOGAĐANJA