11.10.2019.
OTVORENJE INSTALACIJA ‘TIME SLIP’ & ‘IMMINENCE’ / RIJEKA
Autor: renato

U petak, 11. listopada s početkom u 20 sati predstavljene su dvije intervencije u prostoru, nastale kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih arhitekata Tommija Gronlunda i Petterija Nisunena.

Prva instalacija, nazvana Time Slip, svjetlosna je instalacija na mostu preko Rječine. Ima za cilj osuvremeniti tradicionalno mjesto okupljanja mladih i epicentar riječkog urbaniteta, u dosluhu s temom vode koja je jedna od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.

Instalacija strobo rasvjete, u dužini od 22,5 metra programirana je na način da se njezin  intenzitet mijenja ovisno o brzini toka Rječine. Time se postiže efekt pulsiranja svjetla u ritmu rijeke. Instalacija je spojena na gradsku rasvjetu te se kao takva uključuje (i gasi) kao i ostala gradska svijetla.

Druga instalacija, nazvana Imminence, zvučna je instalacija koja uključuje vodu, a predstavljena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Voda je nit vodilja i druge instalacije osmišljene za trenutno nenastanjene prostorije u prizemlju MMSU. Instalacija se sastoji od mreže staklenih cjevčica kroz koje curi voda. Ova instalacija istih autora tako sjedinjuje elemente vode, svjetla i zvuka te time aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, instalacija će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog klimatskim promjenama koje životne uvjete čine upitnim, a opstanak rizičnim. Na proljeće 2020. bit će izložena u galeriji Anhava u Helskikiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

O umjetnicima:

Ivana Franke je hrvatska vizualna umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Od nekoliko desetina međunarodnih izložbi izdvajamo Schering Stiftung Project Space uBerlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Venecija (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifesta 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.), i MoMA P.S.1. (2001).

Tommi Gronlund i Petteri Nisunen djeluju kao umjetnički dvojac iz Helsinkija od polovice devedesetih, nakon završenog studija arhitekture. Do sada su ostvarili desetak javnih radova i sudjelovali na pedesetak žiriranih međunarodnih izložbi od koji izdvajamo Bijenale u Veneciji (2001.), Bijenale u Moskvi (2009.), Art Unlimited, Basel Art fair (2005.).

DOGAĐANJA