13.05.2019.
POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU GOETHE-INSTITUTA KROATIEN, SVEUČILIŠTA U RIJECI I RIJEKE 2020 D.O.O. / EXIVEX
Autor: renato

Dana, 13. svibnja 2019. g. u DeltaLabu u Rijeci, potpisan je Sporazum o suradnji između Goethe-Instituta Kroatien, Sveučilišta u Rijeci i RIJEKE 2020 d.o.o. U ime Goethe-Instituta Kroatien sporazum je potpisao ravnatelj Matthias Müller-Wieferig, u ime RIJEKE 2020 direktorica Emina Višnić, a u ime Sveučilišta u Rijeci rektorica Snježana-Prijić Samaržija.

Sporazum definira okvir suradnje na pripremi i produkciji dijela programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, točnije projekta Školjić, kojeg provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab. Projekt Školjić uključuje prostorne i programske intervencije na javnim površinama i drugim prostorima s ciljem revitalizacije kvarta, usku suradnju sa građanima i udrugama koji žive i djeluju u zoni, kao i transfer znanja i iskustava kroz primjere dobre prakse u EU. Ukupna vrijednost projekta trenutno iznosi oko pola milijuna kuna, što će se u narednim mjesecima i povećati kroz sredstva partnera i drugih donatora.

Jedna od prvih aktivnosti nove suradnje je terensko istraživanje i mapiranje koje se ovih dana provodi u suradnji sa ZKU Berlin (Zentrum für Kunst und Urbanistik Berlin) i međunarodnom mrežom CityToolBox.

Projekt Školjić provodi se na području omeđenim trgom ispred O.Š. Nikole Tesle, trgom ispred O.Š. Centar, Građevinske tehničke škole i Graditeljske škole za industriju i obrt, Ružićevom i Vodovodnom ulicom te kompleksom Hartera. Goethe-Institut Kroatien će se tako sa svojim partnerima pridružiti lokalnoj platformi u koju su zasad uključeni Mjesni odbori Školjić-Stari grad i Centar-Sušak, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, RiUse, Urbani separe, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za kulturu dijaloga, Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, Građevinski fakultet u Rijeci, Zero-waste trgovina Špajza i drugi.

DOGAĐANJA