28.11.2019.
RETOX: ODRŽIVI DIZAJN LUČKIH GRADOVA / RIJEKA
Autor: renato

U svijetu koji se konstantno mijenja, uključujući poslovne modele, klimu te potrebe građana, razvitak gradova u skladu s novim okolnostima postaje imperativ. Na ovom izdanju Retox razgovora fokus stavljamo na dva lučka grada, dvije prijestolnice kulture, Rijeku (HR) i Aarhus (DK). RiHub, sudionički centar lokalne zajednice unutar projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, sa zadovoljstvom je ugostio ovaj otvoreni stol na kojem su Bente Lykke Sørensen i Gorana Stipeč Brlić ponudili svoje znanje i stručnost oko dizajniranja održivih lučkih gradova.

Bente Lykke Sørensen načelnica je urbanog razvojnog planiranja te stanovanja u gradskoj općini Aarhusa, Europskoj prijestolnici kulture 2017. Kao glavna govornica na ovom Retoxu govorila je o razvoju modernog grada temeljenog na održivim prinicipima, pokazujući primjere dobre prakse iz Danske.

U panel diskusiji, pridružila joj se arhitektica s ljubljanskom diplomom i riječkom adresom, predsjednica Društva arhitekata Rijeka i voditeljica Sekcije mladih Društvo arhitekata Rijeka Gorana Stipeč Brlić čiji projekt “Grad među oblacima – terase nebodera” budi interes i opće javnosti i stanovnika nebodera. Organizator programa je Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj – Embassy of Denmark in Croatia, a program se realizira u suradnji s partnerima: Rijeka 2020, RiHub., Delta Lab i programski pravac Slatko i slano

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.

DOGAĐANJA